I Regionalne Święto Jabłka

29 września 2018 . w Łazienkach Lubawskich odbyło się I Regionalne Święto Jabłka.

Wydarzenie rozpoczęło się o godzinie 14:00 występami dzieci z Przedszkola Miejskiego w Lubawie. Najmłodsi zaprezentowali wierszyki oraz piosenki o jabłku, owocach i warzywach oraz zdrowym odżywianiu. Następnie rozpoczęły się Jabłkowe Gry i Zabawy dla dzieci, które poprowadziły nauczycielki z Przedszkola Miejskiego w Lubawie – Pani Małgorzata Nowak oraz Pani Joanna Gruźlewska. Rywalizacje polegały m.in. na zjedzeniu marmolady na czas , stworzeniu jak najdłuższej obierki z jabłka lub pokonaniu toru przeszkód z jabłkiem na łyżce. Dla uczestników zabaw były przewidziane drobne nagrody i upominki.

Kolejnym punktem imprezy było oficjalne rozpoczęcie – Pierwszy Kęs Jabłka – w którym wzięli udział:

– Marszałek Województwa Warmińsko – Mazurskiego – Pan Gustaw Marek Brzezin, który objął wydarzeniem patronatem,
– Burmistrz Lubawy – Pan Maciej Radtke,
– Radni Rady Miasta Lubawa oraz delegacja Obwodu Rowieńskiego (Ukraina).

W godzinach 14:00 – 18:30 trwały pokazy i darmowe degustacje kulinarne przeprowadzone przez szefa kuchni Zamku Gniew**** – Pana Mariusza Gachewicza oraz szefa kuchni Zamku Ryn**** – Pana Ireneusza Koniuszka. Mieszkańcy oraz goście mogli posmakować m.in. ryżu z jablkami, cynamonem i miodem, wędzonych jabłek z kaszą kuskus, strudli z jabłkami, placuszków z jabłkową konfiturą, kaczki z zasmażaną kapustą, jabłkami i puree z selera. Degustację kartoflanki z jabłkami przeprowadził również właściciel Karczmy nad Sandelą – Pan Wiesław Mergalski.

Od samego początku aż do końca imprezy funkcjonowały stoiska:

  • Skomponuj Swój Sok – sfinansowane przez Lokalną Grupę Działania Ziemia Lubawska, na którym za darmo wyciskano świeże soki dla uczestników wydarzenia.
  • Sałatek owocowych, na którym dzieci wykonywały sałatki,
  • Carvingu – sztuki rzeźbienia w owocach.

Oprawę muzyczną dla wydarzenia zapewnili – Jan Bernard – multiinstrumentalista, który wykonywał muzykę z stylu country oraz polskie i zagraniczne szlagiery lat 70 i 80 oraz ludowy zespół Trio Żywica z Ukrainy.

Podczas wydarzenia oprócz rywalizacji dla dzieci przeprowadzonych przez Przedszkole Miejskie w Lubawie zorganizowano konkursy: w piciu soku jabłkowego (dla dzieci), na najlepszą potrawę z jabłkiem (dla mieszkańców – zgłoszone dwie potrawy), na najlepsze ciasto z jabłkiem (dla gastronomii – zgłoszono dwa ciasta). Złote Jabłko mieszkańcy przyznali Jadłodajni Ratuszowej za Szarlotkę z Bezą.

Kulinarną część zakończyła bitwa szefów kuchni na wątróbkę drobiową, w której brali udział wcześniej wspomnieni Mariusz Gachewicz oraz Ireneusz Koniuszek. W jury zasiadły mieszkanki Lubawy, które wybrały zwycięzcę – szefa kuchni Ireneusza Koniuszka, który zachwycił ich innowacyjnymi lodami z wątróbki.

W trakcie imprezy funkcjonowały również stoiska rzemieślnicze: robienia witraży, wyrobów z gliny oraz degustacji swojskich serów, wędlin i przetworów.

Imprezę zakończył pokaz ognia – spektakl ,,Burlesque” w wykonaniu Czarnych Pereł z Kaczego Bagna.

Przez cały czas trwania imprezy organizatorzy szacują, że wzięło w niej udział około 500 osób.