Zapraszamy na bezpłatne, jednodniowe szkolenie pn. „Przydatność odmian soi do uprawy w warunkach glebowo-klimatycznych na obszarze Polski i ich wykorzystanie w przetwórstwie paszowym” połączone w krótkim wyjazdem studyjnym do Wytwórni Pasz w Mszanowie.
Termin:
- 28 października 2024 r. – poniedziałek – (miejsce szkolenia: Świetlica Wiejska, Tylice 49 C) lub
- 29 października 2024 r. – wtorek – (miejsce szkolenia: Restauracja uRoki Smaku, Bielice 22 A)
Program:
8.30 – 9.00 – rejestracja uczestników
9.00 – 10.00 – wykład – Wykorzystanie rodzimej soi do produkcji pasz: wymagania klimatyczne i glebowe, jakościowe i jej ochrona, zasady agrotechniki. Soja jako cenna roślina przedplonowa, walory soi
10.00 – 10.15 – przerwa kawowa
10.15 – 11.15 wykład – Wymogi dla przetwórstwa soi, wymagania jakościowe, perspektywy/możliwości współpracy producentów z zakładami paszowymi
11.15 – 12.15 – wykład – Optymalizacja uprawy soi: wymagania klimatyczne i glebowe, jakościowe i jej ochrona, zasady agrotechniki. Soja jako cenna roślina przedplonowa, walory soi
12.15 – 12.45 – wykład – Soja w Porejestrowym Doświadczalnictwie Odmianowym (PDO), w tym Listy odmian zalecanych do uprawy na obszarze województw
12.45 – 13.30 – przerwa obiadowa (obiad wegetariański proszę zgłosić indywidualnie w e-mailu)
13.30 – 15.30 – wizyta studyjna w Wytwórni Pasz w Mszanowie (adres: Mszanowo, ul. Podleśna 5) – dojazd zapewnia organizator
Uczestnikiem szkolenia może być:
- rolnik, wówczas należy wpisać w formularz zgłoszeniowy numer identyfikacyjny
- domownik, małżonka rolnika lub młodego rolnika (jeśli nie posiada jeszcze nr ewidencyjnego) wówczas w formularzu należy wpisać adres gospodarstwa
- właściciel lasu, wówczas w formularzu należy wpisać numer działki ewidencyjnejosoby zatrudnione w gospodarstwie, wówczas w formularzu należy wpisać numer ewidencyjny (jeśli jest nadany) lub adres gospodarstwa.
Warunkiem uczestnictwa jest przesłanie skanu wypełnionego formularza zgłoszeniowego w terminie do 24 października 2024 r. na adres: biuro@lgdziemialubawska.pl oraz zabranie oryginału ze sobą na szkolenie.
Podczas szkolenia zapewniamy materiały szkoleniowe, pełne wyżywienie i przejazd autokarem do Wytwórni Pasz w Mszanowie oraz powrót do miejsca szkolenia. Szkolenie kończy się uzyskaniem certyfikatu!
W przypadku pytań proszę o kontakt z biurem LGD ZL pod numerem telefonu: 514 154 474.